Türkiye – Afganistan Stratejik İlişkileri


Üstad Abdul Ali Mazari’nin Şahadetinin 15. Yılı Çerçevesinde Türkiye – Afganistan Stratejik İlişkileri

06 Mart 2009 Cumartesi günü Turan kültür Merkezi Süleymaniye Kürsüsünde, Hazara Öğrenciler Birliği ileÜstad Abdul Ali Mazari’nin Şahadetinin 15. Yılı Çerçevesinde Türkiye – Afganistan Stratejik İlişkileri” başlığı altında bir açık oturum gerçekleştirildi. Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Bilgehan Atsız Gökdağ’ın başkanlığındaki açık oturuma, Afganistan Barış ve Medeniyet Partisi / NOMA Başkanı Akram Gizabi,  İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Neslihan Durak, yazarlar Esedullah Oğuz, Dur Muhammed Salihi, ve Abdullah Muhammedi (Hazara Öğrenciler Birliği Başkanı) konuşmacı olarak katıldılar. Yoğun bir katılımla gerçekleşen açık oturumda, konuşmacılar Afganistan – Türkiye ilişkilerinin tarihini ana çizgileriyle belirleyip özellikle bugünkü durumu, Hazara Türkleri eksenli olarak ele aldılar. Açık oturumun açılışında ve kapanışında kürsümüze çıkan Vakıf Başkanımız Prof Dr. Turan Yazgan, Afganistan Türklerinin Türk Dünyasındaki konumunu ve Tükiye’nin bu konumdaki rolünü çok iyi ifade eden anlamlı konuşmalar yaptı. Toplantıda söz alan Türk Dünyası Gençler Birliği Afganistan Sorumlusu Batur Dostum, babası General Raşit Dostum ve Şehit Abdul Ali Mazari arasındaki dostluk ve işbirliğine vurgu yaparak Afganistan Türklüğünün demokratik mücadelesinin aynı hedefe yönelik olmasının altını çizdi. Toplantı sonunda Vakıf Başkanımız Prof. Dr. Turan Yazgan, konuşmacılara birer teşekkürname verdi. Hazara Öğrenciler Birliği de, Vakıf Başkanımız Prof Dr. Turan Yazgan, Doç Dr. Bilgehan A. Gökdağ ve Doç. Dr. Neslihan Durak ve Esedullah Oğuz’a,  şükranlarının ifadesi olarak birer çapan giydirdi. Açık oturum sonunda katılımcı ve dinleyicilere Hazara Öğrenciler Birliği ile ikram yaptık. Toplantıya Devlet Bakanımız Faruk Çelik, Ankara Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Sait Yazıcıoğlu, Afganistan Halk Birliği Partisi Genel Başkanı Üstad Muhammed Muhakkik, Afganistan İslam Birliği Partisi Genel Başkanı Üstad Muhammed Kerim Halili,  General Raşit Dostum, Afganistan Başkonsolosu Serdar Nasır Ziya, Afganistan Hava Yolları Müdürlüğü … kutlama mesajı yolladılar.
Bütün yapılanların özü olarak Türkiye – Afganistan ve dünya kamuoyuna, Üstad Abdul Ali Mazarî’nin  “Tek isteğimiz, Afganistan’da milliyetler arasında adaletin ve eşitliğin temin edilmesidir.” mesajı iletildi.

Bookmark and Share

3 Yanıt

  1. Ustad Abdul Ali Mazari Afgan Türklerin en önemli liderlerden biriydi,o bütün Afanistan’daki yaşayan insanlara eşitlik istiyordu ve bu yüzden de devletle savaşa girdi ve eşitlik yolunda da en son şehit oldu.

    Turan Kültür Merkezinde ve Hazar Öğrenciler Birliğinden bu programı hazırladığı için çok teşekkür ediyorum ve ayrıca Dr.Akram Gizabi ve başka değerli hocalardan çok güzel konuşmalrı için çok teşekkür ediyorum.

  2. Değerli arkadaşlar
    Üstad Abdul Ali mazari Şahadetinin 15. Yılı ‘nı Turan Kültür Merkezi ve Hazar Öğrenciler Birliğinin bu programı hazırladığı için çok teşekkür ediyorum. üstad Abdal Ali Mazari iyi bir hazara lideri ve siyaset adam olarak söyleyebiliriz. kaldı ki Afganistan Türkleri için ve ya hazarların Türk olduğuna dair herhangi katkı sağlayıp herhangi bir çaba harcayan biri değildi ,açıkçası Afganistan Türklerine karşı savaşmıştı bile. Afganistan da yaşayan hiç bir hazara kendilerini Türk olarak düşünmezler.
    ayrıca ne zamandır hazaralar kendilerini Türk olduğunu iddia ediyorlar ,önce bunun üzerine durmak lazım .değerli Ankara’da okuyan Afganistan Türk öğrenciler ve güney Türkistan web site sitesi de bunların ekmeğine yağ sürüyorlar eğer gerçekten de hazarlar kendilerini Türk olduğunu düşünüyorlarsa neden Afganistan hazar Türkleri olarak değil de sürekli hazara olarak görüyorlar zaten kendileri de pek Türk olduğuna inanmıyorlar ÇÜNKÜ TÜRK DEĞİLLER ancak beli bir kesim … ? Türkiye’de rant kazanmak için Türklük iddiası ediyorlar ,buna bizim millet yardım ediyorlar (anakaradaki Afganistanlı Türk öğrenciler ve Türkistan web sitesi)
    İran ‘da bulunan hazara kardeşlerimize sen Türksün diye söylersek onlar inanmazlar pek ‘de hoş karşılamazlar . hatta size karşı düşmence davranıyorlar çünkü İranlılar Türkleri sevmezler bunlarda kendilerini İran fars kökenli olarak görüyorlar,hatta kendilerinin söyledikleri gibi hazara kelimesi nerden geldiğini anlatımı şöyle ırandan 1000 kişilik grup (bin farsça da hazar anlamına gelir,, sonra binler olunca hazara) anlamına geliyor iradan dan Türkistan’a göç etmişler orada yaşamışlar hazarlar fars aslıdırlar
    bir kaç kelime Türkçe var diye herkes Türk olur mu zaten Türkistan’da Türkçe konuşulduğu için onlardan bir kaç kelime eski Türkçe Farsçaya karışmış sizlerde bunları da Türk yaptınız o zaman Türkiye’deki kürt dilinde daha çok Türkçe kelimeler var ama onlar kendilerini asla Türk demezler çünkü onlar kürttür ve HAZARLAR ‘ DA FARS ASLLISIDIRLAR BUN BÖYLE KABUL ETMEK LAZİM

  3. değerli dostum murat khan hazaraların hangi etnik gruba mensup olduğunu araştır ve kesin kararını o zaman yaz.

Yorum bırakın