Kürtleşen Türkmenler ve Türkiye Türkmenleri


Her ne kadar biz Irak Türklerinin (Türkmenlerin) yakın geçmişte tek karar veren bir kuruluşumuz yok iymiş ve şimdi de parçalara ayrılmışız iken, neden bütün güçlerin bizi yıpratmak istediklerini yıllardır kendi kendime soruyordum, neden? Bir de ne bakayım meğerse eskiden beri bizim TÜRKMEN olmamız yeterli neden miş bu davranışlarına, çünkü Türkmenler tarihite çok devletler kurmuşlar ve de bir çok devletlerin kurulmasında büyük roller oynamışlar, onun içindir ki bizler gibi TÜRK olan soydaşlarımız bile Türkmenlere kaygıyla bakmışlardır.Bilmeyen varsa bilsin ki Osmanlılar bile Irak`ta Süleymaniye kentinde Askeri Rüştiye okulu açarken Kerkük`te Askeri Rüştiye okulu açmamışlar, Safevi Devleti’ni kuran Türkmenler’in Anadolu’da kalan kısımları Osmanlı yönetimi tarafından tehdit olarak algılanmış. Dolayısıyla Osmanlılar, Doğu Anadolu’da sınırlarını güvence altına almak için Türkmenler’e karşı baskı uygulayıp, Kürtler’i Türkmenler’e tercih etmişler ve Yavuz Sultan Selim döneminden (1512-1520) itibaren Osmanlı yönetiminden baskı gören Türkmenler’in bir kısmı İran’a göç ederken, bir kısmı da Kürt aşiretlerinin içine karışarak zamanla Kürtleşti. 16. yy’da Osmanlı ve Safeviler arasında çıkan çatışmada Doğu Anadolu’da yaşayan Hanefi Türkmenler ve Alevi Türkmenler Safevilerin tarafını, o dönem tamamı Şafii olan Kürtler ise Osmanlıların tarafını tutmuşlardır. Safevilerin yenilmesiyle Türkmenlerin bir kısmı İran yaylalarına geri göçmüş, bir kısmı ise Kürtleşmiştir. Bu tezin başlıca dayanakları şunlardır:

  1. Safevi lideri Şah İsmail Doğu Anadolu’da yaşayan Türkmen Beylerine, Safevilere bağlı kalmaları koşulu ile, yaşadıkları bölgelerin kontrolünü vermeyi vaad etmiştir. Oysa Osmanlı Devleti Fatih Sultan Mehmet yönetimi döneminden başlayarak Türkmenlerin başına Enderun Mektebinden yetişen yöneticileri atamışdır. Ayrıca Osmanlı Devleti yıkılana değin Türkmenleri göçebelikten vazgeçmeye ve toprağa yerleşmeye zorlamıştır. Buna karşılık Osmanlılar Kürtleri bu uygulamanın dışında tutmuştur. Üstelik Osmanlı Devleti, Kürt Aşiret Beylerine toprakta tapu hakkı vermiş, ancak aynı hakkı Türkmen Aşiret Beylerine tanımamıştır. 1514′de yapılan Çaldıran Savaşı’nda Doğu Anadolu’daki Hanefi Türkmenlerin ve Alevi Türkmenlerin Safevilerin tarafını tutmasının, Kürtlerin ise Osmanlı’nın tarafını tutmasının ana nedeni bunlardır. Bu Savaş’ta Safeviler yenildikten sonra Doğu Anadolu’yu terk etmeyen Türkmen Aşiretlerinin önemli bir kısmı Osmanlı’nın Türkmenlere yönelik söz konusu uygulamalarının dışında kalmak ve Osmanlı’nın Kürtlere tanıdığı diğer ayrıcalıklardan yararlanmak için kendilerini Kürt olarak nitelendirmeye başlamışlardır.
  2. Semavi olmayan dinleri bırakarak Semavi dinlere inanmaya başlayan hiçbir topluluk bir daha kolaylıkla din ya da mezhep değiştirmemektedir. Örneğin aynı şekilde Semavi olmayan dinlerini bırakıp ilkin Ortodoks Hristiyanlığa geçen bazı Türkmenler (Karamanlılar) de 1923 mübadelesine kadar Müslümanlar arasında yaşamalarına rağmen başka dine ya da mezhebe geçmemişlerdir. Oysa toplulukların etnik bilinçleri kolaylıkla değişebilmektedir. Bu durumun gerek Anadolu’da, gerekse dünyada bir çok örneği vardır. Bu yüzden kürtleşmenin başladığı 16.yy’da neredeyse tamamı Şafii olan Kürtlerin mezhep değiştirmiş olma ihtimali pek azdır. Üstelik Kürtler, Türkmenlerden daha önce Müslüman olmuşlardır. Çünkü Kürtler Türkmenlerden daha önce Araplarla ilişkiye varmışlardır. Dolayısıyla Kürtlerin Hanefi ya da Alevi Türkmenlerle karşılaşıp Hanefiliğe ya da Aleviliğe geçme ihtimalleri bulunmamaktadır. Diğer yandan Hanefilik Anadolu’da Türkmenler arasında yaygındır. Bütün bunlara dayanarak dolayısıyla günümüzde Hanefi mezhebine inanan Kürtlerin bir kaç kuşak öncesinde Türkmen olma ihtimali çok yüksektir.
  3. Osmanlı Devletinin Hanefi Türkmenlere yaptığı zorlamalar Alevi Türkmenler üzerinde daha şiddetli biçimde gerçekleşmiştir. Bu çerçevede Alevi Türkmenlerin bir kısmı da Kürtleşmiş ve buna karşılık mezheplerini korumuşlardır.
  4. Kürtleştiği söylenen Aleviler yüzyıllardan beri Cem ayinlerinde Türkçe deyişler, semahlar ve dualar okumaktadırlar. Cumhuriyetten sonra Türkçe Cem yaygınlaşmıştır.

Bu tezi daha da destekleyen, bir çok aşiret arşiv kayıtlarında Türkmen Ekradı (Türkmen Kürtleri) diye bir şeye rastlanmaktır. 16. yy’da Türkmen olarak adı geçen bir çok aşiret günümüzde Kürt olarak karşımıza çıkmaktadır. Örneğin Urfa’daki Karakeçililer, Kilis civarındaki Okçu İzzeddinliler, Gaziantep, Adıyaman, Malatya, Konya ve Haymana’daki Rişvan aşireti aslen Türkmen olan aşiretlerdendir. Bu günlerde de Kuzey Irak`ta Kürt hakimiyyeti altında yaşıyan Türkmenlere psikoljik ve ekonomik baskılar uygulanarak Türkmenler`i Kürtleştirmeye yönelik hızlı adımlar atılmaktadır. Bizim soyumuzdan olan Türkiye`de yaşayan Türkmenler`in haberi varmı acaba? Evet, Türkiye Türkmenleri, çünkü Türkiye Türklerini oluşturan Türk etnisitesinin bir çoğu kendilerini Türkmen kökenlere dayandırmaktadır. Kuzey Anadolu`da Karadeniz bölgesinde, Doğu’da ve Orta Anadolu’da sadece ‘Türkmen’ deyimiyle anılan topluluklar vardır. Bu topluluklar yörük, manav gibi tanımlamaları kullanmadan sadece ‘Türkmen’ olduklarını belirtirler. Örneğin (Sivas/Şarkışla, Yeşilyurt, Tokat, Hasançelebi, Hekimhan, Kayseri, Konya/Ereğli, Konya/Kadınhanı, Misis, Ceyhan, Osmaniye/Kadirli, Ardahan/Damal/Hanak, Hatay/Reyhanlı/Gaziantep/ İslahiye, Adıyaman/Besni, Nevsehir/Kalecik, Afyonkarahisar/Emirdağ, Bursa, Bolu, Kastamonu, Bolvadin Çankırı/Güney Kışla, Yozgat/Sorgun Sarıkaya, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Gölbaşı (Emirler Köyü), Bala, Haymana, (Polatlı), Konya, Çumra-Karapınar Hotamış Türkmenleri, Kulu merkezde Atçeken Türkmenleri, Karabağ Türkmenleri, Kulu Kozanlı’da Avşar, Sırkıntı Türkmenleri, Farsak Türkmenleri, Kulu Yaraşlı Köyünde Yaraşlı Türkmenleri gibi.
Çoğu Türkmen grubu ise Türkmen tabirini kullanmadan kendileri için sadece ‘Yörük’ (yürüyen Türk) tabirini kullanır (Kütahya, Manisa, Balıkesir , Isparta/Eğirdir, Antalya ve Adana’daki gibi). Yörük gruplarının hepsi Türkmen`dir. Ancak Türkmen deyimini kullanmayabilirler. Söz konusu Türkmen gruplarının “yörük” tabirini kullanmayı tercih etme sebebi ise 17. yy`dan önce yörük hayatını sürdürmeleri ve yerel baskılar nedeniyledir. Bu gruplar 17. yy`dan sonra zorla iskan ettirilmiştir. Selçuklu`dan beri yaşayan veya 17. yüzyıldan önce yerleşik hayata geçen sünni Türkmen grupları ise kendileri için ‘Manav Türkmen’ tanımlamasını kullanırlar (Eskişehir, Bursa, Kocaeli, Balıkesir, Sakarya’da olduğu gibi).

Batı Anadolu’da Çanakkale, İzmir, Manisa, Balıkesir, Denizli, Aydın, Muğla, Burdur, Adana, Ardahan ve Hatay bölgelerinde daha çok Alevi inançlı topluluklar Türkmen adını kullanırlar ve Batı Anadolu’da Türkmen dendiğinde Yörük ve Manavlar’dan çok çoğunlukla Alevi inançlı Türk toplulukları anlaşılır. Günümüzde Türkmen adetlerini, geleneklerini, törelerini, inanç biçimini en özgün şekliyle geleneksel olarak sürdüren topluluk olarak bilinen Tokat Almus Hubyar köylüleri ve Hubyar ocağına bağlı yaklaşık 400 köy olarak görülmektedir. Bu kadar Türkmen varken niye kardeşlerimiz bizi unutsunlar, niye biz Irak Türkmenleri`ne yardımda bulunmasınlar? Bu soruyu cevaplandıran varmı?

Mahmut Uğur KARADAĞ

13 Yanıt

  1. Tüm kendisini bu yazi sonucunda hakarete maruz kalmis insanlardan simdiden af dileyerek söze girelim.#
    Efendim tarihin hic bir zarfinda Kürt diye bir millet ona tabi bir devlet prenslik derebeylik bir Alfabe, Dil,imla,Bayrak,Memleket yada Ülke tarihin hic bir deminde Kürt ismiyle anilmamisdir..!
    Simdi diyelimki farzimisal ben bir irkci Türk fasistiyim.!..?
    Peki baska milletlere devletler insanlara ne demeli herkez hepsi birlesip söz birligi etmis Kürtleri tarihde ignore etmeye yok saymayaöyle mi ???
    Kimse incinmesin insanim müslümanim diyene Türklükden daha büyük onur gurur olamaz ama velakin olaki birilerine bu yetmez ise Allah selamet versin,ya yanimizda namusunuzla huzur icinde adam insan sirasina konularak itibar görürsünüz onurlanirsiniz ,yada simdi etrafimizdaKI COGRAFYADA OLANLAR GIBI GEZERSINIZ SU CIHANDA AVARE AVANE yazik sizede bizede bosa harcanan enerjiye zamana yazik vebalini veremeyiz hic birimiz buna muktedir degiliz aman lütfen kendinize kendimize gelelim.
    Bakin Türkiyede yada disaridaki Türk illerinde Türkün yaninda baska milletler kavimler unsurlar herdaim olmusdur olacakdirda yaradilisin gayesi budur zaten.
    Ama biz Türkleri irkci fasizan kafatasci olarak herdaim suclayan su unsurlarin illerine köylerine yurtlarina memleketlerine diyarlarina Allah Lillah Askina bir bakiniz bakalim bir kendileri saydiklarinin gayrisi varmi varsa huzur varmi barina BILIYORLARMI NAMUSLARI CANLARI TESEBBÜSLERI TESEKKÜLLERI OLUYORMU OLUYORSA NEKADAR GÜVEN EMNIYET ICNDELEDR aLLAH ICIN ADIL OLUNUZ BU MILLETE SUI ZAN DA BULUNMADAN ÖNCE IYI DÜSÜNÜN BIZ BIR oKYANU GIBIYIZ HATTA BIR OKYANUSUZ,bize suizanda bulunanlarda neyazik bir kuru cay yada dere nispetinde bile olamadan Okyanusa kafa tutuyorsunuz sizlerin tüm bulantiniz bulanikliginiz bize ulastiginizda duruluyor berraklasiyor bir izan sahibi insana düsünmek gerekmezmi neden diye ya bizde sizlergibi hareket etmeye baslarisek neler olabilir bir düsününüz.
    Biliyorsunuzki olmayacak büyüklük afedebilmekde ayip örtebilmekde ayip arayip kusur gözetmekde degil aman ne olur biz sizleri düsmaniniz degiliz sizde öyle görmeyiniz gelin girin kolumuza durun yanimizda hayatinizi namuslu onurlu yasayin özgürlügünüz olsun yoksa nemi olur hafazan ALLAH.
    KIM KI TÜRKÜN GÖNLÜNE DOKUNA DOKUNUR SINESI ALLAHIN OKUNA:
    Tarih okuyunuz tarih tekerrürden ibaretdir ibret almayana alana kadar ayni dejavüyü ömür boyunca yeniden yeniden yasatirlar. Allah korusun.
    Gercek Erlerin demine HUUU.

  2. Sayın Mahmut Uğur KARADAĞ
    Şırnağın bir köyünde ikamet etmekteyim…öğretmenim burda dikkatimi çeken şeylerden biri şu oldu çekik gözlü öğrencilerim vardı bir kırgız Türkünden farkları yoktu ama kürtçe konuşuyorlardı sındi aşireti boseli aşireti gibi küçük aşiret isimleri duyar oladum boseli bozeli sındi de öz be öz türkçe makas olmasın sakın….evet gerçekten kürtleşen Türkmen aşiretleri mevcut tarihi hatalar bunun nedeni ama bu insanlara öz be öz türkmen olduklarını artık nasıl anlatabiliriz ne yapabilriz çözüm nedir asıl bu soruya cevap vermek gerekir….

  3. yaziniz cok sacma cok guldum herkes turkmen diye insanlari kandiriyorsunuz-..ben 150 yil once adiyamandan konya ya goc ettim…adiyamandan once iran hozat asiretiyiz….mezepotamya insanlariyiz…sizin yazilariniz inanki cok sacma

  4. Gönlündeki yaraların kanını dindir. Yüzde yüz Türk olduğun gün cihan senindir.

  5. 150 yıl önce nasıl göç ettin.senin şimdiye kemiklerin yok olmuştur.saçma diye birşey yoktur.türkler geniş alanlara yayılmıştır.anadolu da bunlardan birisidir.kendini yırtsanda sen türksün.
    serxwebun anladın mı?

  6. selam…
    ben Kürtlerin bir Türk boyu olduğunu kanıtlayan belgeler okudum. bu pkk fitnesi çıkana dek rus Türkologlar dışındaki tüm Türkolog ve tarihçiler Kürtlerin İskitlerin torunları olduklarını savunuyorlardı.
    hatta yakutistan haritasındaki yakutça yer adlarını ve doğu anadoludaki devletin değiştirmediği yer adlarını bir karşılaştırın. benim gibi şaşıracaksınız. çünkü % 60’ı aynı.
    şöyle bir tarihi gerçek vardır: aslında ilk müslüman olan Türk boyu Kürtlerdir. yalnız islamı Araplardan değilde farslardan öğrendikleri için dilleri bugünkü hale geldi. hatta, namaz, oruç ve abdest bunlar farsçadır. kimse savm,salat ve zeka demez.
    islamı benimsemeyen Kürtlerin ne yazıkki ermenileştiğini gördüm. ünlü tarihçi Arşak AFRASTYAN (kökü Kürt olan Ermeni tarihçi) Kürtlerin iskit soylu olduklarını hararetle savunur. ne yazıkki o kitabı hala Türkçeye çevrilmedi. Afrastyan=Alper Tunga demektir.
    her ne kadar dilleri değişsede atalarının konuştuğu iskit Türkçesinden 500 kadar kelime Kürtçede varlığını sürdürüyor. yalnız bu kelimeler anadolu Türkçesinde yok. örnek: Baran, Koçeri, Koçgeri, Koçgiri ve Elegeş gibi.
    iskit aşiret adları ile çoğu Kürt aşiretinin adının aynı olması tesadüfmü…
    ben Türküm ve şunu bilirim: Türkü sevmeyen Kürt değildir; Kürdü sevmiyen Türk değildir.
    pkk ve derin kemalizm sion ideolojisinin bir projesidir.
    selam…

  7. Öncelikli olarak Tarih 1. sınıf öğrencisiyim şunu söylemeliyim gerçek kürtler sarışın mavi gözlüdür lakin araplarla veya iranlılarla karma bir ırk olarak genleri asimile olmuştur gerçek kürtler türkler anadoluya gelmeden önce yaşarlardı bugün ki kürtler ise yoktur kendine kürt diyen birisi arap yada ermeni kırmasıdır ayrıca bugün türkmenler gerçek türklerdir onlar geleneklerini devam etmişlerdir osmanlı nın türkleri sevmediğini türkmenleri öldürdüğünü bilmeyen yoktur ayrıca osmanlı arap,sırp ve bizans kırmasıdır asla ben onları türk olarak kabul etmem başka bir millettir türkleri aşağılamışlardır bu yüzden milliyetçilik akımlarından dolayı zarar gördüler ahmet yesevi gibi tarikatlar aleviler türklüklerini korumayı başarmıştır lakin ülkemizde rus kadın düşkünlüğünden dolayı 200.000 türk erkeği(türk diyemeyiz) asimile olmuş çocukları çifte vatandaş olmuşlardır ve ben bir türk olarak acıyorum

    bazı şehirlere gavur diye boşuna dememişler birçoğu yunan kırması türküm diyor ne hakla neye dayandırarak söylüyor (eğerki Atatürk buraya türkiye demişse vardır birşeyler ama hissedilmiyor binlerce türk Çanakkalade öldü demiyorsunuzki ölen bunca erkekten sonra türkler nası birden üredi ) bunu kökeni yunan rum ermeni ben onları türk olarak kabul etmem ne bana ne benim atalarıma benziyorlar sarışın mavi gözlü onlar türk değildir herkes türk olamaz hemen faşizm diyenler olacak o zaman diğer ülkelerin uygulamalarına baksınlar .

    Osmanlı hiç türk gelin almamış her aman yabancı gelin almış padişahlar kırmadır yok hürrem diye diye kafayı yiyenler var madem müslümanlar neden halvete girip zina yapıyorlar bu nası müslümanlık benim atalarım zorla müslümanlığı kabul etsede bunu yapmamıştır osmanlı bir tük devleti değildir …

    ben mavi gözlüyüm sarışın olan biri nası türk oluyo acaba gitsin türk atalarıma baksın kendine benzetebilmiş mi

    peki Atatürk neden bu devlete türkiye adını verdi diye soracaksanız zaten anadoluda birçok ırk vardı ayrıca anadolu tarafından başka adalar istanbul gibi şehirler yüzünden bu ülkeye Anadolu Cumhiyeti v.b denilemedi seçenek mi yoktu tam bilmiyorum ama buraya Türkiye demek yersiz niçin ben rus be kürdüm ben ermeniyim diyeyim neden değilim neden bunda osrar ediliyor anlamıyorum bu şekilde türk olduğunu sananlar var yazık soyu sopu belli değil çoğunluğun birde türküm diyor.

  8. Çok güzel yazı Herkes dikkatli Okumalı Türkler kürtleştiriliyor dikkat edilmeli artık buna son verilmeli.

  9. Arkadaslar biz drsimlirer hepimiz biiyoruzki biz kürt degiliz,dedelerimiz ninelerimiz hep derki biz horosandan anadoluya gelmisiz.kültür olarak azari türkerin kültürülen aynidir biz dersimlerin kültürü. Ancak biz kürtlesmisiz.

  10. YETER ARTIK! Okadar çan, insan, colup çoçuk öldü siz de gidib ançak faşist pseudo-teorileri yazin… BIZ RESWAN LAR KÜRDÜZ! Hanefi oldugumuz için şimdi de türkmüşüz… Diyekim ki doğru, ozaman ama niye okadar şehitkerimiz öldü? Ozaman niye yüzlerce köy katledildi? Ozaman niye onça Çoçuk az kaldi? Heyytt.. Nasil da unutmuştum, biz kürtler insan değiliz ki.. biz türkiyede 2.sinif insanlardan başka bir şey değiliz ki.. Avrupada yaşiyorum ama gene de utaniyorum dişariya çikmaktan ve BEN KÜRDÜM demek.. niye? Çünkü çok iyi biliyorum, desem arkamdan ya bir türk yada bir it bana:Kürt diye bir şey yok diyeçektir.. Okulda türkler bana gülüyorlardi, dişlatiyorlardi, neden? Kürt olduğum için.. Benim Çoçukluğum sizin yüzünüzden boş ve tek başıma geçti. O zamanlar geçti ama! BEN REŞI OLARAK KENDIMI KÜRT OLARAK TANITIYORUM VE BUNUNLA GURUR DUYUYORUM! Artik Türk. Türk kalsin Arap Arsp kalsin, kürt kürt kalsin. Bu devirde kendine türküm diyen reswan bulamazsin niye? Çünkü biz kürdüz! Insan olmak, 500 yil aile, aşiret tarihini araştirmak değil. INSAN OLMAK, BÜTÜN 72 HALKLARI KSBUL ETMEK DIR!!! En önemlisi Türk Kürt olmak değil, en başda insan olmaktir…

  11. Burada birşeyi açıklayayım. Herkes iyi dinlesin özellikle Kürtlügunden utanan Alevi Kürtler.

    Maraş, Dersim, Adiyaman, Malatya,Kayseri vb. Kürtleri has be has Kürt’tür. Kûrd kelimesinin Farsça’da kahraman anlamında cağrışımı vardır.Bakin nereye baglayacagim.

    Xorasan’da bugün 1,7 milyon Kürd yaşıyor. Toplam nüfusu 6 milyon Xorasan’ın. Iclerinde Turkmen, Ozbek,Pers milleti de yasamakta. Bu 1,7 milyon Kürd 1500lerin sonlarinda Safevi hanedani tarafindan Özbek saldirilarina karsi Kurdistan’dan Xorasan’a göç ettirilmiş ve saldırıları durdurup işgali bitirmiştir. Xorasan Kürtlerinin tamami Kurmanci konusur yariya yakini da Maras, Malatya, Sivas, Adiyaman,Dersim, Kayseri’deki Kurdlerle Kurmanci’nin ayni şivesini konusur. Oradaki Kürtlere ” Koçberî ” de denmiştir, yani Kürtçe “göçebe” anlami taşir.

    Burada basarili olan Kurdler bu sefer Osmanli 2.Selim in saldirilarina engel olmak icin bir kismi Dersim, Maras, Sivas, Malatya, Adiyaman tarafina göç ettirilir. Bir miktar Alevi Turkmen de göç ettirilir(Malatya,Sivas Alevi Turkmenleri). Buradaki Kurdler “Cemisgezek”, “Baraz” ve Van civarındaki “Milan” aşiret Konfederasyonunu kurarlar.

    Xorasan’da da Cemisgezek Konfedarasyonu vardır, fakat 1760 ‘da ismi degistiriliyor. Xorasanli Kurtlere Kocberi(Beriye gidenler), buradakilerin bir kismina Kocgeri(Geri gelenler) deniliyor.
    Xorasan’daki bircok aşiret Dersim, Maraş,Malatya bölgesinde de isimlerini korumaktadır. Milan, Alan vb. gibi. Xorasan Kurtleri Alewi , Yaresan ve Şii dir buradakiler de. Oradaki hikayeler burada da bilinmektedir. Yani Qizilbas Kurdler savasci ozellikleri nedeniyle Ozbek ve Osmanli akinlarina karsi kullanilmistir. Xorasan Turkmen yurdu mudur, Pers yurdu mudur gördügunuz gibi hicbir önemi yoktur Kurdler acisindan. Çünkü onlar savasmak amaciyla gitmiş ve gelmislerdir.

    Zazalar ise tahminimce bu olaylardan daha önce Dersim, Bingol, Mus, Elazig,Kuzey Amediye taraflarinda yasamaktaydi. Dini inanc nedeniyle kaynasmislardir Zaza ve Alevi Kürtler. Zazaların Türk veya Kürt olması başka bir arastirmanin konusudur.

    Iran ve Turkiye devletleri özellikle Alevi Kürtleri çeşitli saptırmalarla asimile etmektedir, Xorasan Turkmen yurdudur denmis ve bizim saf, daha dogrusu kandirilmis Alevi Kurtlerimizin bir kısmı , Kurtlugunu inkar etmistir, Tabi Zazalar da ortaligi iyice karistirmistir, halbuki 1. Dunya Savasi sonrasi verilen Kurt Devleti sözunu tutmadiklari icin Ankara’ya ilk itiraz edenler Kocgeri Asireti’ydi .

    ve

    “ASLINI İNKAR EDEN HAREMZADEDİR.” diyoruz.

  12. hanefi bir kürdüm ben celali aşiretindenim ve deniyorki hem alevi kürtler ve hanefi kürtler kesinlikle üç kuşak önce türkmen olduğu bu doğrumu zaten kürtçe diye bir dil yok kurmanç var zazalar gurmançi diyorlar ve bu gurman türklerini andırıyor ayrıca nç eki sadece türklerde olan bir şey bir kere kürtler kürtleşmiş dili yeni oluşmuş bir halktır özde türktür zaten asla bunu inkarda etmediler bunu milli mücadele yıllarındada gördük asdla devlet istemediler türklerden ayrılmak istemediler neden kan bağı ve dini kardeşlikneyse ben türkmenmiyim acaba dedemin dedesi türktü diyorlar akrabalar acaba toprak için kürtlerin içine giremişmidir dedelerimiz

  13. türk büyük bir çınardır ve kürt bunun dalıdır kürt ben kürdüm diyebi,lmeli ve aslende türk olduğunu bir kenarada yazmalı türk kürdün varlığına razı olmalı ona kendi kanından kardeşi olduğunu unutmamalı

Yorum bırakın