Şehit Mezari Anlayışında Afganistan’da Milli Birlik


Şehit Mezari, Afganistan’da ilk defa bazı meseleleri ülkenin gündemine getirdi ki daha önce bu meseleler Afganistan’da bahis konusu olmamıştı. Bu meselelerden biri Afganistan’da MİLLİ BİRLİK meselesiydi. Tabi ki Afganistan’ın toprak bütünlüğünü koruyan ve gözeten bir milli birlikten bahsediyordu.

Maalesef Afganistan’ın durumu öyle bir durumdu ki halkın çoğu hatta bireysel hak ve özgürlüklerden bile mahrumdular. Yani güç ve yetki belli kimselerin ve insanların elindeydi. Onlar da kendilerinden başka insanları devletin çeşitli yerlerinde görmek istemiyorlardı. Bazen de insanların fiziki durumunu göz önünde bulundurarak bazı önemsiz işleri bunlara verilmekteydi. Aslında bu tür fikir ve davranışlar bir toplumda doğru değildir. Siz insanların liyakatine göre değil de fiziki durumlarını hesaba katarak devletin çeşitli yerlerinde görev verirseniz bu adaletli değildir ve doğru bir iş yapmıyorsunuz demektir.

Şehit Mezari ülkede yaşayan tüm milliyetler için eşit hak ve hukuk istiyordu. Bu etnik grupların tek toplum yapısında ( Bir Millet ) yer almalarını istiyordu. Eğer ülkede insanlar eşit bir hakka sahip değilseler bu ülkede Milli birlikten bahsetmek anlamsızdır. Eğer bir toplumda yaşayan bazı insanlara hakaret ediliyorsa ve hakir görülüyorsa, böyle toplum sağlıklı bir toplum değildir ve hasta bir toplumdur. Zalim ve mazlum hiçbir zaman bir toplumda milli birliği ortaya koyamazlar. Milli birlik, o zaman ortaya çıkar ki insanlar eşit haklara sahip olurlarsa mümkün olur. Milli birliğin sağlanması için sosyal adalet vazgeçilmez bir faktördür. Onun için Şehit Mezari ülkede sosyal adaleti ana bir unsur olarak görmekteydi. Gerçekten biz iftihar ediyoruz ki Şehit Mezari mahrum ve mahkum bir milletin içinden ortaya çıkıyor ve ülkede kardeşlik, eşitlik ve sosyal adaleti bütün insanlar için istiyor.

Şehit Mezari bütün partilere bir çağrı yapıyordu ve diyordu ki gelin bu ülkeyi birlikte kurtaralım. Şehit Mezari hiçbir zaman Abdurrahman Han’ın yaptıklarından diğer insanlardan ölç almaya kalkmadı. Bu ülkenin kalkınmasında birlikte çalışalım diyordu. Bunu biliyoruz ki eğer sosyal adalet sağlanmadığı müddetçe ülkede istikrarın gelmesi zordur. Ülkede fertler arasında ve milliyetler arasında eşit hak söz konusu olmazsa Afganistan meselesinin çözülmesi zor görünmektedir. Biz şunu iyi biliyoruz ki eğer Mezari Şerif’te ve Afganistan’ın herhangi bir köşesinde katliamlar oluyorsa Afganistanlı olmayan eller bu işin içinde var olmuştur.

Ben şunu söylemek istiyorum eğer biz kendi kültürümüzle ilgili bir çalışma yapıyorsak ve hüviyetimizle ilgili konuşuyorsak bu bir tehlike değildir. Eğer biz hüviyetimizi söylemezsek yok oluruz, Afganistan tarihinde yok olduğumuz gibi. Dikkat ederseniz Hazaraların nüfusu %1’den en son da %25’e kadar tahmin edildi bu bizim çalışmalrımızın sayesinde olmuştur

Şehit Mezari’nin yapmış olduğu siyasi girişimlerde ve yapmış olduğu konuşmalarından şunu açık bir şekilde anlamak mümkündür. Şehit Mezari her zaman gericiliğe ve istibdada karşı ve Afganistan’ın tam bağımsızlığı ve özgürlüğü için mücadele vermiştir. Şehit Mezari ülkede sosyal adalet ve etnik gruplar arasında eşitlik ve kardeşlik istiyordu ve ülkede MİLLİ BİRLİK ve MİLLİ HÜVİYET’ten bahseden ilk kişilerdendi.

Şehit Mezari’nin hayatına baktığımızda eğer dikkat edilirse şehit Mezari’nin hayatı ve yapmış olduğu bütün icraatlar bizim için bir örnek ve bir semboldür. Şehit Mezari, Afganistan’da MİLLİ BİRLİK ve ülkenin menfaatine gözeten bir kişi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Şehit Mezari bir konuşmasında diyor ki “Afganistan’da yaşayan milliyetlerin hukukundan bahsetmek milliyetler arasında kardeşlik göstergesidir. Toplum fertlerden ve ailelerden meydana gelmiştir. Bu toplumda yaşayan bütün milliyetlerin yeri ve hakkı vardır. Cihat zamanında bütün gruplar ve milliyetler cihada katılmışlar ve savaşmışlardır ve bütün kederleri ve acı günleri birlikte tahammül etmişlerdir”. Ve Şehit Mezari  “Biz şunu söylemek istiyoruz Afganistan’da yaşayan bütün milliyetler kardeştirler ve yüzyıllardır birlikte yaşamışlardır. Bundan dolayı kendi geleceğini kendileri seçmeli ve ülkede eşit bir hakka sahip olmaları lazım” diyordu

Toplumda MİLLİ BİRLİK bir esas ve temeldir. Ama maalesef ülkemizde MİLLİ BİRLİK meselesi hem iç hem de dış faktörlerden dolayı zedelenmiştir. Şehit Mezari, toplumun liderliğini üstlendiğinde milli birliğin temellerini güçlendirmek için çaba göstermiştir. Şehit Mezari bir konuşmasında bunu açık ve net bir şekilde söylemektedir, “ Biz iftihar ediyoruz ki Afganistan’da milli birliğin temelini biz attık”.

Şehit Mezari Afganistan gerçeğini bilen bir lider olarak halkın rolü ve etkisini hiçbir zaman göz ardı etmemiştir ve bunu ameli olarak da göstermiştir. Şehit Mezari’nin anlayışında halkın, milletlerin, devletlerin ve medeniyetlerin sosyo-kültürel değişmelerinde etkili bir rol oynadığını söylemektedir. Bundan dolayı halkın isteği her zaman Şehit Mezari’nin anlayışında belirleyici olmuştur. Şehit Mezari bir konuşmasında diyor ki “Ben buna inanıyorum ki halkın gücü belirleyicidir. Partilerin ne kadar silah ve gücü varsa halkın gücü karşısında hiçbir şey değildir”. Şehit Mezari’ye göre halk kendi hayatından sorumludur. Şehit Mezari’ye göre halk kendi geleceğini seçmeli ve serbest seçim yoluyla yönetimi seçmelidir. Ona göre “Gerçek bir halk devleti o zaman ortaya çıkar ki ülkede seçim olsun ve bu seçimler serbest olsun ve halk oyunu özgür bir şekilde verebilsin ancak böyle olursa gerçek bir halk devleti ortaya çıkar”.

Abdullah Muhammedi – عبدالله محمدی

Yorum bırakın