Afganistan Türkleri İstanbul’da Nevruz’u Kutladı


Afganistan Türkleri Uluslararası Sosyal Kültür ve Yardımlaşma Derneği “Kızıl Gül ve Yeni Gün ( Nevruz) Bayramı”nı Zeytinburnu Kazlıçeşme Kültür Merkezi’nde kutladı.

Dünyadaki ilk Nevruz’u 2647 yıl önce Türk Boyları’nın Altay Dağları eteğinden dünyanın 4 bir yanına yayılmış ve tabiatın insanlara tesir eden duygulardan, hatıralardan, gelenek ve duygulardan insan vücudunun baharda uyarıldığı kadar hareketli, pırıl pırıl güneşli, kuş ve hayvan sesleriyle kurulmuş ilahi bir doğa orkestrası musikisinin insan hayatını canlandırma olayı olarak bilinir. Nevruz, gündüzün ve gecenin eşit hale geldiği bir zaman olayı yanı sıra çiçek ve sevgi bayramı olarak Asya Türkleri arasında kutlanır.

“ İlk bahar renkliliği ile dağları ve çölleri yeşile ve kızıla bürüdü – Selvi ağacı mis kokusu ile sümbül çiçeğini utandırdı. dizelerini yazan Ozan Şeyhbani Han”ın bu dizeleri ardından Afganistan Türkleri Uluslar arası Sosyal Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Abdülmelik BANAZ “ Kızıl gün ve Yeni gün ( Nevruz Bayramı ) Türkistanda ve günümüzün Türk Dünyası’nda 4600 yılı aşan bir tarihe sahip olan bahar gibi ruh mevsimine girmektir. Derneğimiz tarafından düzenlenen bu özel günün programı bizim sevgi ve gönül hoşluğumuzu yücelere çıkartır” mesajı kutlanan Nevruz için çok önemliydi.

Program, Türkiye Milli Marşı ve ardından da Afganistan Milli Marşı okunması ve saygı duruşuyla başladı. Hatay Ovakent Bld. Bşk. Yardımcısı Mahmut ÖZTÜRK, Milliyetçi Hareket Partisi İlçe Başkanı Fethi Ahmet Alparslan, Türkiye Partisi İlçe Başkanı Ahmet ÇELİK, Türkiye Değişim Hareketi Başkan Yardımcısı Mehmet Ortahisar ve Yönetim Kurulu’nun da iştirak ettiği kutlamaya Afganistan mücahitleri de iştirak ettiler. Ovakent Bld. Bşk. Yrd. Mahmut ÖZTÜRK’ün ve programı hazırlayan dernek başkanı Abdülmelik BANAZ birer selamlama konuşması yaptı. Afganistan ile günün anlamı belirtilen slayt gösterileri ardından program akış düzenine göre devam etti. Kazlıçeşme Kültür Merkezi’ Akdeniz Salonu’nda düzenlenen bu etkinlik sona erene kadar tıklım tıklım doluydu.

Zeytinburnuhaber