Obama’nın telefonundaki şifre: “Afganistan”


Obama’nın telefonundaki şifre: “Afganistan”

Obama Ankara’ya telefonunda iki ülke ilişkilerinin güçlendirilmesi ve ortak stratejik çıkarlara vurgu yaptı. Oysa Cumhuriyet gazetesinin Washington muhabiri Elçin Poyrazlar’a göre Obama’nın telefonu başka mesajlar da içeriyor.

ABD Başkanı Obama, dün Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’la yaptığı telefon görüşmelerinde, iki ülke ilişkilerinin güçlendirilmesi ve ortak stratejik çıkarlara yapılan vurgu bugün kamuoyunda öne çıkarken, Cumhuriyet gazetesinin Washington muhabiri Elçin Poyrazlar’a göre görüşme başka mesajlar da içeriyordu. İşte o yazı…

Obama telefonunun şifreleri

Sonunda muradımıza erdik. ABD Başkanı Barack Obama Ankara’yı telefonla aradı. Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlıktan hızır gibi gelen açıklamalara bakılırsa bu hasretle beklenen telefon Ankara’da sevinç ortamı yaratmışa benziyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Washington’daki yönetimle bu ilk temasında üstükapalı mesajları doğru okuduklarını umuyoruz.

Her iki kurumun açıklamasında da Obama’nın Türkiye’yi, bölgesel konularda gösterdiği çabalar ve liderlikten ötürü övdüğü belirtiliyor. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise bu tür bir vurgu yok. Obama’nın Gül ve Erdoğan’la görüşmesine yönelik açıklamada tam olarak şu ifadeler var: “Bugün Başkan Obama, Türk Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile sıcak ve verimli telefon görüşmeleri yaptı. Her iki görüşme de geniş kapsamlıydı. Başkan ABD ve Türkiye arasındaki ittifakın önemini vurgulayarak Gül ve Erdoğan ile ortak stratejik çıkarlara yönelik geniş gündem üzerinde çalışmayı umduğunu söyledi. Başkan ABD-Türkiye ilişkilerinin güçlendirilmesi ve NATO içinde etkin bir biçimde birlikte çalışma isteğini vurguladı. Her iki görüşmede de 21. yüzyılın zorluklarıyla başa çıkma konusunda işbirliğinin gerekliliğini yineledi. İki görüşmede de liderler ABD’nin gelişen Türkiye-Irak ilişkilerine yönelik desteği, Ortadoğu barış çabalarına yönelik işbirliğinin önemi ve ABD’nin gözden geçirdiği Afganistan ve Pakistan politikaları gibi bir takım güncel konuları ele aldılar”.

Obama’dan  Gül ve Erdoğan’a övgü mesajlarını Beyaz Saray atlamış olmalı!? Ancak açıklamanın satır aralarındaki mesajlar gözden kaçırılmayacak kadar önemli. Obama’nın dış politikadaki en önemli önceliği olan Afganistan savaşı konusunda ABD bütün  müttefiklerine taleplerle gitmeye hazırlanıyor. Obama’nın telefonundaki şifreyi “Afganistan” anahtarını kullanarak çözdüğümüzde karşımıza şöyle bir mesaj çıkar mı?
“Bugün Başkan Obama Gül ve Erdoğan ile lafı dolaştırmadan, doğrudan ve gerekli mesajları yerine ulaştıran birer telefon görüşmesi yaptı. Başkan Türkiye’nin Batı’ya sırtını dönüyor olmasının mantıklı olmadığını söyleyerek ABD’nin, Gül ve Erdoğan ile stratejik konularda daha uzun süre birlikte çalışacağını belirtti. Başkan özellikle Afganistan savaşı konusunda NATO üyesi olarak Türkiye’nin etkin çalışmasının önemine dikkat çekti. Afganistan’daki savaşın ABD ve dolayısıyla da dünya için en acil güvenlik konusu olduğunu bildiren Başkan, bu konuda müttefik olan Türkiye’nin işbirliğine gitmesi gerektiğini anlattı. Türkiye’nin Kuzey Irak’la iyi ilişkiler içine girmesi ve bölgede bir istikrarsızlığa neden olmamasını isteyen başkan, Ortadoğu barış sürecinde ise Ankara’nın kendi başına girişimde bulunarak ortalığı karıştırmaması, ABD’ye ve diğer ülkelere danışması gerektiğini belirtti. Başkan ayrıca şu anda Afganistan ve Pakistan politikalarını gözden geçirdiğini yakında bu konuda taleplerle geleceği uyarısını da yaptı”. 

Obama’nın telefonunun ardından Washington Afganistan savaşı için Türkiye’den talepte bulunursa biz şaşırmayacağız.

 

Yorum bırakın