Afganistanlı Doktorlara Türkiye’de Eğitim


 

Afganistanlı Doktorlara Türkiye’de Eğitim

Afganistan’ Güney Türkistan’da  TIKA (Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı) tarafından işletilen hastane ve kliniklerde görev yapan doktorlar, düzenlenen eğitim programı çerçevesinde Türkiye’ye geldi.

Bu kapsamda, Güne Türkistan’ın Meymene ve Şibirgan’ şehirlerindeki Afganistan-Türk

Dostluk Hastaneleri ile Talokan ve Hoca Bahauddin Kliniklerinde hizmet veren 40 sağlık personeli Ankara’daki çeşitli hastanelerde ilgili branşlarda yaklaşık 1 ay boyunca eğitim gördü.

Afganistan sağlık personellerinden oluşan heyete ülkemizde bulundukları süre boyunca genel cerrahi ve dahiliye alanları başta olmak üzere, kadın doğum, çocuk ve diş bölümlerinde teorik bilgi aktarıldı ve Türk doktorlarının çalışma sistemini yakından görme imkânı tanındı. Eğitimlerini başarıyla tamamlayan doktorlar daha sonra Başkanlığımızı ziyaret etti ve katılım sertifikalarınıdüzenlenen törenle TİKA Başkan Yardımcısı Metin Arslanbaş’ın elinden aldı.

TİKA Başkan Yardımcısı Arslanbaş törende yaptığı konuşmada, Afganistan’ın Türkiye için önemine değinerek, “Geçmişte olduğu gibi gelecekte de işbirliğimiz devam edecektir. TİKA olarak hedefimiz, dost ve kardeş ülke

Afganistan’ın ihtiyaç duyduğu öncelileri belirlemek ve özellikle sağlık alanında verdiğimiz desteğe devam etmektir. Düzenlenen program çerçevesinde edindiğiniz bilgi ve tecrübelerinizi kendi ülkenizde başlarıyla uyguladığınızı görmek bizi mutlu edecektir” diye konuştu.

Afganistanlı doktor Akbarabhar ise sözlerine, kendilerine bu imkanı sağlayan başkanlığımıza teşekkürlerini sunarak başladı. Eğitim süresi boyunca mesleki bilgilerin haricinde bir doktor olarak hastaya nasıl davranılması gerektiğini de en iyişekilde öğrendiklerini söyleyen Akbarabhar, Afganistan’da teçhizat açısından sıkıntıların olduğu bir gerçek. Türkiye’de bulunduğuz süre içinde birçok tıbbi cihazı yakından görme kullanımını öğrenme şansımız oldu. Düzenlenen bu tür programların devam etmesini istiyoruz” dedi.

Tören, Güney Türkistan’lı doktorların katılım sertifikalarını almalarıyla son buldu.

Yorum bırakın